Dieta w chorobach nowotworowych

Dieta w chorobach nowotworowych

Posted by redaktor | Tags: Nowotwory, Diety |

Na taki stan rzeczy wpłynęły w dużym stopniu zmiany w stylu życia. Nasz dzisiejszy tryb życia cechuje mała aktywność fizyczna - przyzwyczailiśmy się bowiem do korzystania ze środków transportu i pracy wymagającej mniejszego wysiłku fizycznego. Jednocześnie nie mamy czasu na przyrządzanie pełnowartościowych posiłków, korzystamy więc z łatwego dostępu do wysoko przetworzonej żywności.

Jak zapobiegać

Przede wszystkim należy:

  • zmniejszyć ilości tłuszczu w diecie do ilości nie większej niż 30% udziału kalorycznego,
  • wystrzegać się nadwagi i otyłości,
  • dbać o jakość żywności przez unikanie spożywania spleśniałych i przypalonych produktów (podczas przyrządzania potraw lepiej stosować niskie temperatury obróbki cieplnej).

Skutki choroby

Choroba nowotworowa powoduje zaburzenie funkcjonowania całego organizmu. Mogą występować stany niedożywienia na skutek nierzadkiej utraty łaknienia. Jeżeli choroba nowotworowa jest związana z przewodem pokarmowym, niedożywienie może być spowodowane trudnością w przyjmowaniu pokarmów, jak również znacznym upośledzeniem wchłaniania składników odżywczych. Samo leczenie również może pogłębiać stan niedożywienia, zwłaszcza chemioterapia. Ubocznymi skutkami chemioterapii są zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, a więc wymioty, biegunki oraz krwawienia.

Kolejnym niekorzystnym objawem jest zmiana odczuwania smaku i zapachu. Problemem staje się wtedy przygotowanie takich posiłków, które by chorym smakowały. Zaburzenia metaboliczne występujące w chorobie nowotworowej upośledzają przemiany białek, tłuszczów, węglowodanów i składników mineralnych. Konsekwencją tego są zmiany w gospodarce hormonalnej.

Wpływ żywienia

Właściwe żywienie nie tylko pozwala na pokrycie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze, które jest zazwyczaj większe niż u zdrowych ludzi, ale również poprawia stan ogólny chorego. Ma to zwłaszcza ogromne znaczenie w przypadku stosowania chemio- i radioterapii, które znacznie zmniejszają odporność organizmu. Dobry ogólny stan pacjenta zwiększa również szansę powodzenia leczenia chirurgicznego.

Najważniejsze zasady diety

1. Dieta w chorobie nowotworowej jest wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa. Przy układaniu jadłospisu należy zadbać o to, żeby znalazły się produkty będące źródłem pełnowartościowego białka, takie jak chude mięso (kurczak, królik, młoda wołowina, cielęcina), chude ryby, jaja, twarożek.

2. Do przyrządzania potraw powinny być dobierane surowce najwyższej jakości i jak najświeższe.

3. Korzystne efekty daje przestrzeganie zasad diety łatwo strawnej.

4. Zalecane sposoby obróbki termicznej to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii aluminiowej, pieczenie na ruszcie.

5. Do zagęszczania sosów i zup lepiej używać mąki i mleka niż zasmażek i śmietany.

6. Nleży unikać warzyw strączkowych oraz wszystkich innych produktów, które mogą powodować kłopoty ze strony przewodu pokarmowego.

7. Niezmiernie ważna jest odpowiednia podaż witamin i składników mineralnych. Najlepszym ich źródłem są warzywa i owoce. Jednak pod względem wartości odżywczej znacznie różnią się one między sobą.

Aby ułatwić układanie jadłospisu, podzielono je na trzy grupy:

  • Warzywa i owoce będące dobrym źródłem witaminy C (pomidory, kalafiory, owoce jagodowe, porzeczki, maliny, truskawki, cytrusy).
  • Warzywa będące dobrym źródłem beta-karotenu (marchew, dynia, boćwina, sałata, szpinak, strączki fasoli).
  • Pozostałe warzywa i owoce (buraki, pory, pietruszka, jabłka, banany, brzoskwinie, winogrona, wiśnie).

8. Jadłospis powinien być tak ułożony, aby w ciągu dnia chory spożywał warzywa i owoce ze wszystkich grup i nie mniej niż 0,5 kg dziennie, ponieważ są także niezastąpionym źródłem antyoksydantów chroniących przed rozwojem nowotworów. Dostarczają również błonnika pokarmowego, którego dziennie powinniśmy spożywać nie mniej niż 35 g. Jego dobrym źródłem są kasze, ciemne makarony, pieczywo razowe.

9. W przypadku nowotworów przewodu pokarmowego, np. nowotworu żołądka, często konieczne jest podawanie warzyw i owoców w postaci pure, przecierów lub kisielów i galaretek. Dieta powinna zawierać wtedy małą ilość błonnika pokarmowego. Dlatego należy w miarę możliwości wybierać młode, delikatne warzywa, usuwać pestki i skórki oraz wykluczyć z jadłospisu warzywa, które zawierają dużo włókna, takie jak kapusta i seler.

10. Nowotwory nie związane z przewodem pokarmowym nie wymagają tego rodzaju ograniczeń: warzywa i owoce powinny być podawane głównie w postaci surowej.

11. Powinno się jeść posiłki małe objętościowo przynajmniej 5 razy dziennie.

12. Niezmiernie ważny jest sposób podawania posiłków. Należy je w jak największym stopniu urozmaicać i atrakcyjnie podawać. Posiłki monotonne i niesmaczne mogą prowadzić do obniżenia łaknienia, które i tak najczęściej jest już upośledzone, lub po prostu do niezjadania posiłków przez chorego.

W przypadku niektórych nowotworów, takich jak nowotwór sutka i trzonu macicy, po zakończeniu leczenia konieczne jest, jeśli kobieta cierpi na nadwagę, zastosowanie diety odchudzającej. Stwierdzono bowiem, że otyłość w znacznym stopniu zwiększa ryzyko rozwoju tych nowotworów. Dieta odchudzająca powinna być stosowana pod kierunkiem lekarza i nie może prowadzić do niedoboru składników odżywczych w organizmie.

Wiedz, że

  • Nie ma diety uniwersalnej, która byłaby odpowiednia dla każdej osoby z chorobą nowotworową.
  • Ułożenie diety powinno być poprzedzone dokładnym wywiadem żywieniowym. Dzięki niemu dietetyk uzyska informacje na temat ulubionych potraw oraz tych, których chory nie lubi.
  • Należy zdecydowanie unikać rygorystycznych zakazów dotyczących składu diety. W jadłospisie nie powinny się znaleźć produkty, których chory nie toleruje.
  • Dieta powinna składać się z potraw, na które chory ma ochotę, pod warunkiem, że nie obserwuje się po ich spożyciu wyraźnych skutków niekorzystnych (np. warzywa strączkowe i kapustne w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego). Polepszy to znacznie samopoczucie chorego i pozwoli zaakceptować dietę.

Autorzy: mgr. Magdalena Makarewicz-Wujec i dr. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia

rak, diety

Komentarze

lek. med. Ewa B... (niezweryfikowany) czw., 01/19/2012 - 20:17

owoce i przeciery owocowe w nowotworach... w nowotworach żołądka... Przecież nikt z rakiem żołądka nie zje owoca! Tak jak nikt z rakiem jamy ustnej i gardła! Po prostu osoby z tymi chorobami mają wstręt do nich. Pokażcie mi chorego na żołądek który z własnej nie przymuszonej woli zje pełnoziarniste ciemne pieczywo ... Przecież to "leży na żołądku"! Chory żołądek powinien być stosunkowo "szybko" opróżniany i pomyłką jest zalecanie posiłków które w nim dłuuugo leżą. Na marginesie: dieta w nowotworach to ta, która sie nadaje do zastosowania w cukrzycy zarówno typu I jak i II... medycyna akademicka wie, ze niskocukrogenna dieta jest przyjazna dla zahamowania rozrostu nowotworowego. Zatem żaden cukrzyk nie powinien naduzywać owoców, produktów mlecznych, zboża. po zbożu są po godzinie wzrosty cukru w cukrzycach typu I a w cukrzycach typu II mamy wzrosty po zbozu na nastepny dzień rano. Zatem tylko dieta niskocukrogenna w nowotworach...i lekkostrawna. Niektórzy łakną jajek/żółtek inni ryby gotowanej, wielu toleruje ziemniaki... Gerbery, BoboVity z produktów "dieta w cukrzycy" - jak najbardziej... http://www.dietaoptymalna.com/dieta_w_cukrzycy.php Przeciez otrębów ani pełnoziarnistego pieczywa nie poleca się nawet w rakach jelita grubego... Dietę trzeba komponować z produktów z listy cukrzyca z w/w strony, dieta ma być smaczna, lekkostrawna i z jak najmniejszą ilościa owoców. Najlepiej jeść je jak najrzadziej.
monius76 (niezweryfikowany) ndz., 09/30/2012 - 16:01

Miesiac temu lekarze wykryli u mnie raka kosci jaka powinna byyc moja dieta zeby wspomagac leczenie nowotwora

Dodaj nowy komentarz