Zioła na ból brzucha

Zioła na ból brzucha

Posted by redaktor | Tags: Medycyna alternatywna, Układ trawienny |

Zaburzenia czynności przewodu pokarmowego są jedną z najczęstszych i powszechnych dolegliwości.

Ich przyczyną bywają błędy dietetyczne, a więc niewłaściwe i nieregularne odżywianie, zatrucia pokarmowe, stres, nadużywanie alkoholu, picie nadmiernych ilości mocnej kawy, palenie papierosów. Objawiają się zwykle bólami żołądka, kurczami jelit, wzdęciami, zgagą, nudnościami, biegunką lub zaparciem.

W leczeniu ostrych zaburzeń, o ciężkim przebiegu, kuracje ziołowe odgrywają tylko rolę pomocniczą. Natomiast w leczeniu dolegliwość doraźnych lub przewlekłych o niezbyt ciężkim nasileniu, zioła mają nieocenione znaczenie.

Warto mieć w domowej apteczce:

Miętę pieprzową

Zawiera olejki eteryczne (głównie mentol), garbniki, związki flawonoidowe, witaminę C i karoten. Surowcem leczniczym są liście. Zbiera się je z roślin, które jeszcze nie kwitną, suszy się możliwie szybko w zacienionym miejscu.

Napary z mięty stosuje się w dolegliwościach żołądkowych, objawiających się bólami brzucha, wzdęciami, nudnościami, w nieżytach żołądka i jelit, w upośledzonym trawieniu ciężko strawnych pokarmów.

Krwawnik pospolity

Roślina rośnie na suchych łąkach, na miedzach, ugorach, leśnych polankach. Kwitnie od lipca do października.

Do celów leczniczych ścina się ulistnione wierzchołki pędów. Ususzone należy trzymać w ciemnym, suchym miejscu.

Krwawnik jest bogaty w flawonoidy, olejek eteryczny zawierający azuleny, garbniki organiczne, składniki mineralne, w tym miedź, związki gorzkie oraz witaminy C i K.
Napary i wyciągi na zimno mają zastosowanie w leczeniu zaburzeń trawienia, wzdęć, bolesnych skurczów jelit, nawykowych zaparć, a nawet w nieżytach przewodu pokarmowego połączonych z krwawieniem.

Melisę lekarską

Odznacza się przyjemnym cytrynowym zapachem. Kwitnie od czerwca do września. Ziele, głównie liście, zbiera się w lipcu i suszy w przewiewnym, zacienionym miejscu.
Roślina zawiera m.in. olejki lotne - cytrol, geraniol, limalol, garbniki, śluzy, gorycze i mikroelementy, w tym znaczne ilości miedzi.

Melisę stosuje się w zaburzeniach żołądka na tle nerwicowym. Ma też lekkie działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Czarną jagodę

Ma soczyste, ciemnofioletowe owoce, z sinawym nalotem. Jagody można zbierać w lasach prawie całej Polski, głównie w czerwcu. W ziołolecznictwie stosuje się zarówno owoce świeże, suszone oraz liście.

Owoce zawierają kompleks związków antocyjanowych, pektyny, liczne garbniki, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy).

Do celów leczniczych używa się owoców świeżych i suszonych. Działają zapobiegawczo, bakteriobójczo, ściągająco i łagodząco na błonę śluzową jelit. Jagody stosowane są też jako lek pomocniczy w leczeniu robaczyc - owsików i glistnicy ludzkiej.

Kminek zwyczajny

Jest rośliną dwuletnią. Dojrzewa w lipcu i wtedy ścina się go i wyłuskuje owoce.
Kminek zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są karwon i limonen, flawonoidy, kwasy organiczne (kawowy).

Surowcem leczniczym są owoce. Mają specyficzny, ostry zapach i gorzkawy, szczypiący smak.

Kminek pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo i wiatropędnie. Jest też doskonałą przyprawą kulinarną, dodawaną do tłustych ciężko strawnych potraw.

Jak stosować?

Rozkurczający napar

Płaską łyżkę suszonych liści mięty, łyżeczkę (do herbaty), melisy zalać szklanką wrzącej wody.

Przykryć i odstawić na 20 minut, a następnie przecedzić.

Napar pić po pół szklanki, mocno ciepły po każdym obfitym posiłku.

Najbardziej popularnym lekiem z mięty są krople miętowe. Jest to nalewka na spirytusie zawierająca olejek mentolowy. Krople działają silnie rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit, uśmierzają więc ból. Podaje się 20-30 kropli w kieliszku ciepłej wody.

Uspokajająca nalewka

50g świeżych lub suszonych liści melisy zalać 1 litrem białego wina.

Odstawić w ciemne miejsce na 2 doby. Zlać do butelki z ciemnego szkła.
Pić po 1 łyżce stołowej 2 razy dziennie przy nerwicowych kurczach żołądka. Nie podawać dzieciom przed 12. rokiem życia.

Przecier z czarnych jagód

1 kg czarnych jagód (mogą być mrożone), szklanka soku z czarnych porzeczek, 2 szklanki cukru pudru.

Jagody umyć, odsączyć. Ucierać w kamiennej misce lub mikserze (wolne obroty) z cukrem, skrapiając stopniowo sokiem z czarnych porzeczek. Gdy cukier dobrze się rozpuści, przecier przełożyć do małych słoików; mocno ubijać, aby z wnętrza usunąć pęcherzyki powietrza. Szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

W razie biegunki dodawać po łyżce do gorącej słabej herbaty, przegotowanej wody lub rzadkiego kisielu.

Napar wiatropędny

1/2 łyżeczki mielonego kminku, płaską łyżkę koszyczków rumianku zalać ciepłą wodą.

Postawić na gorącej płytce i zaparzać przez 30 minut. Przecedzić i pić ciepły po 1/3 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu w bolesnych skurczach jelit i wzdęciach.

zioła, zaburzenia trawienia

Dodaj nowy komentarz